Zorg voor je zorgmedewerkers met gezonde roosters

Korte diensten, veel ziekteverzuim en een verstoorde werk-privébalans zorgen ervoor dat steeds meer verzorgenden overwegen te stoppen. Dit is zorgelijk, vooral omdat er al een tekort aan personeel is. Gelukkig ligt een oplossing binnen handbereik voor zorgorganisaties.

29 augustus 2024

In een recente enquête werd verzorgenden gevraagd: “Hoe goed houd jij je werk vol?” Meer dan een kwart (!) van de bijna 2000 respondenten overwoog te stoppen vanwege de hoge werkdruk.

Verzorgenden vormen de grootste beroepsgroep in de zorg, zeker in verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Ze zijn onmisbaar voor het dagelijks functioneren van de zorginstellingen en voor het welzijn van ouderen en kwetsbare mensen.

Waarom verzorgenden overwegen te stoppen

Korte diensten, uitval van collega’s en een scheve balans tussen werk en thuis veroorzaken veel stress en een hoog ziekteverzuim.

Dit heeft gevolgen voor de zorgmedewerkers zelf, maar ook voor de zorginstellingen en de cliënten die hun zorg nodig hebben.

Korte diensten

Roosters zijn een grote uitdaging. Zorginstellingen werken vaak met korte diensten van vier tot zes uur. Dit betekent dat verzorgenden vaak vijf of zes dagen per week moeten werken om hun contracturen te halen.

Veel verzorgenden geven in de enquête van het Tijdschrift voor Verzorgenden aan dat ze zich opgejaagd voelen. Ze hebben weinig tijd voor pauzes en moeten steeds meer doen in minder tijd. Een race tegen de klok. Dit alles leidt vaak tot hoge stress en dus een wens om de zorg te verlaten.

Instabiliteit door tijdelijke krachten

Hier komt bij dat zorginstellingen vaak gaten in het rooster opvullen met uitzendkrachten of zzp’ers.

Hoewel het fijn is om hierop terug te kunnen vallen en dit tijdelijk helpt, kent structurele inzet uitdagingen. Tijdelijke krachten kennen de bewoners vaak niet goed. Bovendien kost het inwerken van nieuwe collega’s veel tijd en energie van het vaste personeel. In het grote plaatje kan dit dus instabiliteit en hogere werkdruk veroorzaken.

Oplossingen

Hoe is dit op te lossen? Om dit aan te pakken, is het belangrijk dat zorgorganisaties het werk anders organiseren, samen met de medewerkers.

Een oplossing is het invoeren van langere diensten. Door diensten te verlengen, hoeven verzorgenden minder vaak te werken, wat zorgt voor meer rust en een betere werk-privébalans. Langere diensten verminderen ook de afhankelijkheid van tijdelijke krachten.

De rol van de werkgever

Werkgevers spelen een sleutelrol in het behoud van zorgmedewerkers.

Neem maatregelen nemen om de werkdruk te verlagen, bijvoorbeeld door gezondere roosters te maken en minder afhankelijk te worden van tijdelijke krachten.

Begeleiding naar betere roosters

Het invoeren van langere diensten vraagt om een nieuwe manier van denken en plannen. Het Potentieel Pakken (HPP) kan zorgorganisaties helpen bij het ontwikkelen van gezondere roosters.

Samen met zorgteams kijkt HPP naar mogelijkheden om werktijden efficiënter in te richten, met oog voor zowel de medewerkers als de cliënten. Deze aanpak helpt de werkdruk te verlagen en zorgt ervoor dat zorgmedewerkers betrokken zijn bij beslissingen die hun werk beïnvloeden.

Langere diensten: stap in de goede richting

Langere diensten lossen niet alle problemen in de zorg op, maar zijn wel een stap in de goede richting.

Zorgorganisaties die al met langere diensten werken, zien minder ziekteverzuim, sneller ingevulde vacatures en meer betrokken medewerkers. Dit laat zien dat investeren in een gezonder werkritme de werkdruk kan verlagen en bijdraagt aan het behoud van zorgpersoneel.

Tijd voor actie

De voordelen van langere diensten zijn duidelijk: meer rust voor medewerkers, betere zorg voor cliënten en minder ziekteverzuim.