‘Onderbenutte’ deeltijders: gouden kans voor werkgevers

In 2023 waren 528.000 deeltijdwerkers bereid én beschikbaar om meer uren te maken, volgens nieuwe cijfers van het CBS. En wat blijkt? Bijna 30% van hen ging ook daadwerkelijk meer werken, gemiddeld zo’n 10 uur extra per week. Dit biedt werkgevers een mooie kans om iets te doen aan de personeelstekorten, vooral in sectoren zoals de zorg en de dienstverlening.

16 oktober 2024

Laten we dat potentieel benutten

‘Onderbenutte’ deeltijders willen meer uren werken en zijn op korte termijn beschikbaar. Het CBS stelt vast dat het lijkt te lukken om deeltijders meer uren te laten draaien.

Dat is goed nieuws. Waarom vol inzetten op nieuwe mensen werven als je eigen personeel graag meer wil werken? Contractuitbreiding helpt personeelstekorten te verminderen, en levert meer zekerheid op voor financieel kwetsbare medewerkers.

Hier liggen nog heel veel kansen. Want in de praktijk lopen veel deeltijders die meer willen werken tegen obstakels aan. Denk aan inflexibele roosters, ingesleten gewoontes binnen teams of simpelweg een gebrek aan het gesprek over meer uren.

De Nederlandse werkcultuur draait al decennia om deeltijdwerk. Kinderopvang, verlofregelingen en zelfs ons belastingstelsel zijn er grotendeels op afgestemd. Dit verandert wel, maar traag. Door aan de slag te gaan met grotere contracten hoeven werkgevers niet te wachten op grootschalige systeemveranderingen.

Wat kunnen werkgevers doen?

Maak het aantrekkelijk om meer uren te werken.

Dit vergt een verandering in de cultuur van de organisatie. Een andere manier van denken en doen. Het vraagt om aanpassing van werkprocessen, en aan de slag gaan met diep ingesleten overtuigingen (“kan niet”, “mijn medewerkers willen niet”, “het loont niet”).

Werkplezier is voor de meeste deeltijders dé motivatie voor urenuitbreiding, meer nog dan een financiële prikkel. Mensen willen vooral meer werken als ze een prettig rooster hebben, aandacht van hun leidinggevende krijgen en eigen regie ervaren. Werkgevers beïnvloeden al deze factoren en kunnen hier bij wijze van spreken morgen mee aan de slag.

Een aantal concrete tips

Het onderwerp bespreekbaar maken tussen managers, teamleiders en medewerkers vormt de kern.

1. Maak grotere contracten een prioriteit

Medewerkers voelen zich zelden door hun werkgever gestimuleerd meer te werken, blijkt uit onderzoek.

2. Ga het gesprek aan

Contractomvang is een persoonlijke keuze. Vraag medewerkers niet zomaar ‘wil je meer werken?’ Grote kans dat je ‘nee’ te horen krijgt.

Stel de open vraag: ‘Wát heb jij nodig om meer te werken?’

3. Denk in kleine stappen

Het gesprek verandert compleet als je het hebt over 2 tot 4 uur extra op dezelfde dag.

4. Pak obstakels aan

Vaak zijn praktische zaken, zoals roosters of vaste afspraken binnen teams, de reden waarom mensen niet meer uren willen werken. Bespreek openlijk wat de belemmeringen zijn en zoek samen naar oplossingen.

Maak langere diensten mogelijk in het rooster

5. Zorg voor werkplezier

Werkplezier is voor de meeste mensen belangrijker dan een financiële prikkel. Mensen willen meer werken als ze een prettig rooster hebben, aandacht krijgen van hun leidinggevende en invloed hebben op hun werkuren. Als werkgever kun je dit direct beïnvloeden.

De loonkloof in de zorg: meer dan geld alleen

Wat levert het op?

Het vergroten van contracten is niet alleen goed om personeelstekorten tegen te gaan. Het zorgt ook voor meer financiële zekerheid.

Organisaties die dit serieus aanpakken, zien vaak dat hun medewerkers meer betrokken en tevreden zijn en langer blijven. Het werkt dus op meerdere vlakken.

Zorg en kinderopvang

In sectoren zoals de zorg en kinderopvang liggen veel kansen. Veel deeltijders willen hier graag meer werken, blijkt uit het werk van Het Potentieel Pakken:

Conclusie

De kansen liggen er, en de sleutel ligt bij werkgevers. Wacht niet op systeemveranderingen: begin met de stappen die je vandaag al kunt zetten.

Door gericht in te zetten op meer uren bij huidige medewerkers, kun je snel verbetering zien. Dit vraagt om flexibele werkomstandigheden, inspraak in roosters en steun bij de balans tussen werk en privé. Investeren in een moderne werkcultuur met focus op werkplezier is hierbij belangrijk.

Dat vereist tijd, focus en een lange adem, een uitdaging in een tijd waarin de meeste organisaties alle zeilen moeten bijzetten om überhaupt de bezetting rond te krijgen. Maar nodig is het wel degelijk. En het kán!